AGTE
(ANKARA GELİŞİM TARAMA ENVANTERİ)
0 ay ile 6 yaş arasındaki gelişimleri ölçmek amacıyla kullanılmaktadır.
Anne ya da bakım veren kişi ile uygulanır.
Çocuğun gelişimi normal mi geri mi buna bakılır ve belirlenir.
TİMİ ÇOKLU ZEKA TESTİ
Zeka alanlarını belirme ölçeği olan TIMI ;
Sözel-Dilsel Zeka
Mantıksal- Matematiksel Zeka
Görsel-Uzaysal Zeka
Bedensel-Kinestetik Zeka
Müziksel –Ritmik Zeka
Kişilerarası –Sosyal Zeka
Kişisel-İçsel Zeka
Sözel-Dilsel Zeka: Dili etkili bir biçimde kullanma, kelimelerle ve seslerle düşünme ve ifade etme, dildeki kompleks anlamları kavrayabilme, insanları ikna edebilme, dildeki farklı yapıları fark edebilme, yeni yapılar oluşturabilme, farklı dilsel kalıplarla ilgilenme becerisidir.
Mantıksal- Matematiksel Zeka: Sayılarla düşünme, hesaplama, sonuç çıkarma, mantıksal ilişkiler kurma, hipotezler üretme, problem çözme, eleştirel düşünme, sayılar, geometrik şekiller gibi soyut sembollerle tanışma, bilginin parçaları arasındaki ilişkiler kurma becerisidir.
Görsel-Uzaysal Zeka: Resimlerle, şekillerle düşünebilme, görsel dünyayı algılayabilme, şekil, renk ve dokuları zihnin gözleriyle görebilme ve bunları sanatsal formlara dönüştürebilme yeteneğidir.
Bedensel-Kinestetik Zeka: Aklın ve vücudun mükemmel bir fiziksel performansla birleştirilerek belli bir amaca yönelik faaliyetlerin sergilenebilmesi yeteneğidir.
Müziksel-Ritmik Zeka: Sesler, notalar, ritimlerle düşünme, farklı sesleri tanıma ve yeni sesler, ritimler üretme, ritmik ve tonal kavramları tanıma ve kullanma, çevreden gelen seslere ve müzik aletlerine karşı duyarlı olabilme becerisidir.
Kişilerarası-Sosyal Zeka: Grup içerisinde işbirlikçi çalışma, sözel ve sözsüz iletişim kurma, insanların duygu, düşünce ve davranışlarını anlama, paylaşma, ifade edebilme, yorumlama ve insanları ikna edebilme becerisidir.
Kişisel-İçsel Zeka: Kendimiz hakkındaki duygu ve düşünceleri şekillendirebilme, yaşamı sürdürebilme ve yaşadıklarımızdan öğrendiklerimizle, hayat felsefemizi oluşturabilme, yaşamımızı bu doğrultuda planlanma, kişisel istek ve hayaller oluşturabilme becerisidir.
MMPI (MINNESOTA MULTIPHASIC PERSONALITY INVENTORY) ÇOK YÖNLÜ KİŞİLİK ENVANTERİ
● MMPI testi, ‘doğru’ , ‘yanlış’ , ‘bilmiyorum’ şeklinde cevaplandırılan 550 maddeden oluşan bireyin kişisel ve toplumsal uyumunu objektif olarak değerlendirmeyi amaçlayan bir testtir.
ÇOK YÖNLÜ KİŞİLİK ENVANTERİNİN KULLANIM AMAÇLARI NELERDİR?
MMPI testi, çoğunlukla psikolog ve akıl sağlığı uzmanları tarafından, zihinsel sağlık bozukluklarını değerlendirmek, tanı ve teşhis koymak ya da tedavi sonrası tedavinin etkinliğini değerlendirmek için kullanılan bir testtir. Bununla birlikte; risk faktörü yüksek olan işlerde işe alınacak işe uyguluğunu analiz etmekte (güvenlik, polis, asker, vb.), evlat edinmelerde ebeveynlerin kişilik tipleri ve kişilik bozukluklarını tespit etmekte, ceza ve velayet ihtilaflarını çözmek için yargılamalarda etkin bir tarama aracı olarak kullanılabilmektedir.
SCL-90- R TESTİ
Kişide var olabilecek psikolojik belirtileri ve bu belirtilerin düzeyini belirlemek için kullanılan bir ölçme aracıdır. Kendini değerlendirmek için de kullanılan bir test türüdür. 17 yaş ve üstü bireylere uygulanır. Test sayesinde kişinin dahi fark etmediği sorunları ortaya çıkararak bu durumların neden olacağı başka durumların da önüne geçmektir.
Ortaya çıkan psikolojik durumların ne derecede olduğunu gösteren bir test türüdür.
PORTEUS LABİRENT TESTİ
Çocuklar, gençler ve yetişkinlerde zeka kapasitesini değerlendirmek ve öngörü oluşturmak için tasarlanmış bir zeka testidir. Sözsüz uygulanan bir performans testidir.
Porteus labirentleri testi 15-30 dakika arasında uygulanabilen ve çeşitli zorluk derecesindeki labirentlerden oluşur. Test uygulamasında kalemle çizilen çizgi ile çıkmaz yollara girilmemesi ve çizgilerin geçilmemesi gibi kurallara uyarak labirentin çıkış noktasına ulaşılması beklenir.
WİSC-R ZEKA TESTİ
Wisc-r Zeka Testi 6-16 yaş grubundaki çocuk ve gençlere yönelik bir testtir. Bireysel bir test olduğu için grup şeklinde değil bir oturumda sadece bir kişiye uygulanabilir. Uygulama ve soru - cevap kısmı vardır. Test yaklaşık 1 saat sürer ve bu süre yaşa göre farklılık gösterebilir. Test zekâ puanını bulmak için kullanılsa da daha çok öğrenme problemleri gibi sıkıntıları tanımlamak, rehabilitasyon ve eğitim programı hazırlamak için kullanılır. Çocuğun zihinsel gelişimi hakkında bilgi verir ve olası sorunlarda erken önlem almak için kullanılır.